Tran to nieocenione źródło kwasów tłuszczowych omega3 oraz szczególnie ważnej witaminy D3. Tran jest olejem rybnym, pozyskiwanym wyłącznie z wątroby dorsza lub ryb z rodziny dorszowatych. Tran jest najbogatszym źródłem kwasów omega 3.

Kwasy Omega 3 zawarte w tranie, niezbędne są dla zdrowia ludzi w każdym wieku. Już u najmłodszych mają za zadanie budowanie struktury mózgu korzystnie wpływając na jego funkcje oraz inteligencję. Ludziom dorosłym zdecydowanie ułatwiają kojarzenie oraz jeszcze efektywniejsze wykorzystanie mózgu.

U osób starszych kwas ten dba o utrzymanie prawidłowej struktury mózgu oraz siatkówki oka. Zmniejsza również ryzyko jej zwyrodnienia oraz poważniejszych smutków demencji starczej.

Natomiast witamina D3 zawarta w tranie redukuje ryzyko chorób zapalnych stawów, chorób alergicznych, cukrzycy typu 1 oraz nowotworów. Niedobór tej witaminy prowadzi do slabienia odporności, trudności z koncentracją czy częstych infekcji. Przyjmowanie tranu bez względu na postać jest bardzo ważne, jednak to w produktach do picia więcej jest kwasów Omega 3 niż jest ich w kapsułkach. Oprócz wyżej wymienionych witamin, tran zapewnia organizmowi również cenne kwasy zawierające witaminy A,D oraz E.