Wielu z nas nie potrafi wyobrazić sobie dnia bez słodkiego deseru. Doskonale zaspokaja apetyt i często poprawia nastrój. Jednak to, co jest tak smaczne i słodkie, zawiera dużo cukru. Popularne i lubiane słodycze oraz żywność przetworzona najczęściej zawierają w swoim składzie biały cukier — sacharozę, czyli organiczny związek chemiczny. Jego nadmiar niestety nie służy zdrowiu ani utrzymaniu zgrabnej sylwetki.

O ile dość powszechnie wiadomo o tym, że sprzyja wzrostowi masy ciała, o dalszych jego skutkach dla organizmu już nie. Warto zatem wiedzieć, że szkodliwe działanie cukru to również problemy z trzustką, insulinoodpornością oraz nadciśnieniem. Może też przyczyniać się do rozwoju chorób serca i powodować bóle żołądka. Jeśli zatem pragniemy poprawić nawyki żywieniowe i zadbać o swoje ciało, należy zdecydowanie ograniczyć biały cukier w diecie. Może wydawać się to sporym wyzwaniem. Niewątpliwe ciężko jest wytrwać na diecie, pełnej wyrzeczeń.

Dlatego, warto szukać dogodnych rozwiązań na przykład stosować zdrowsze zamienniki cukru.

Słodziki naturalne — wartościowe substytuty cukru

Codziennie spożywane napoje takie, jak kawę i herbatę można dosłodzić naturalnymi substytutami cukru. Sprawdzą się one również jako składnik wielu nawet tych popularnych deserów. Większość z nich to produkty pochodzenia roślinnego o niewielkiej kaloryczności i niskim indeksie glikemicznym. Oznacza to, że sprzyjają procesowi odchudzania i nie szkodzą zdrowiu. O czym mowa?

  • miód, jest naturalnym wyrobem pszczelim,
  • syrop klonowy pozyskiwany jest z pni klonów,
  • stewia, uznana jest za najsłodszą roślinę na świecie,
  • ksylitol to cukier brzozowy,
  • erytol występuje w owocach, warzywach, a także w nasionach roślin i w grzybach,
  • Tagatoza, czyli cukier pozyskiwany z laktozy.